Ondernemers, ook de succesvolle, starten over het algemeen met een minimum aan geld. Wie niet direct zijn hele startkapitaal in bureaus, stoelen, computers, mobieltjes en auto’s wil steken moet daarom creatief zijn. Z24 zet voor starters op een rij hoe zij tegen lage kosten een tweedehands kantoor in kunnen richten.

Ga je volgens het boekje te werk, dan start je in de garage of op zolder. Wie thuis geen plek heeft of de eerste fase van het ondernemerschap al is ontgroeid, kan echter voor weinig geld in een leegstaand kantoor terecht. Zo is het mogelijk om via leegstandsbeheerder Camelot vanaf 145 euro per persoon per maand een werkplek te huren.

Bij de huurprijs is alles inbegrepen, dus ook draadloos internet. Het aantal vierkante meters dat de huurder krijgt is afhankelijk van het leegstaande gebouw en varieert van 25 tot 100 vierkante meter per persoon.

Camelot biedt tegen een tarief van zo’n 200 euro per persoon per maand ook kantoorruimte aan op A-locaties. Het gaat dan om bijvoorbeeld enkele leegstaande verdiepingen in een verder verhuurd pand. Op dergelijke locaties zijn vaak ook voorzieningen zoals een bedrijfsrestaurant en receptie aanwezig waarvan ook de ‘anti-kraak’ huurders van Camelot gebruik kunnen maken.

Camelot is niet de enige leegstandsbeheerder in Nederland. Andere aanbieders van ‘anti-kraak kantoren’ zijn Ad Hoc en Alvast. De meeste leegstandsbeheerders hanteren een wederzijdse opzegtermijn van één maand. Zorg dus dat je iets achter de hand hebt voor als je onverwachts je kantoor uit wordt gezet.

Meubilair

In anti-kraak kantoren staat wel eens meubilair van de vorige huurder. Zolang je netjes huur betaalt, zal geen beheerder er over klagen als je het zolang gebruikt. Wie geen gemeubileerd kantoor treft, kan op internet terecht voor een tweedehands inrichting waar tal van kantoormeubelleveranciers tweedehands kasten, tafels en stoelen aanbieden.

Wie echt scherp in wil kopen kan bij internetveilingen terecht. Het veilinghuis Troostwijk veilt dagelijks de bezittingen van failliete bedrijven. Wie uit principe of bijgeloof geen meubilair van een failliete collega-ondernemer wil kopen, kan terecht bij de Rijksoverheid die zijn afdankertjes aanbiedt via de veilingsite Domeinen Roerende Zaken.

Mac of PC

Een tweedehands PC kopen kan via Computerkopen.nl. Het bedrijf levert gebruikte desktops en laptops van verschillende merken - Acer, HP, IBM, Dell en Fujitsu - die door het bedrijf zijn gereviseerd. Belangrijk voordeel is dat op de geleverde apparatuur standaard twaalf maanden garantie wordt gegeven. Maar er zijn veel meer leveranciers.

Mac-fans kunnen voor een tweedehands apparaat terecht op de website van Leapp. Deze zusteronderneming van Computerkopen.nl biedt tegen scherpe prijzen gereviseerde MacBooks, MacPro’s en iMac’s aan. Ook heeft de website een groot aanbod demo-modellen; zo goed als nieuwe Mac’s die vaak nog in de originele verpakking worden geleverd. Net als bij Computerkopen.nl zit op de apparatuur van Leapp een garantie van één jaar.

Ondernemers die meer willen dan een tweedehands computer, kunnen terecht bij bedrijven als Infotheek in Leiden. Het bedrijf verkoopt en verhuurt gereviseerde gebruikte en verouderde PC’s en laptops. Daarnaast biedt Infotheek logistieke ondersteuning bij het inrichten van een ICT-infrastructuur en detacheert desgewenst een deskundige IT’er of consultant. Ook in dit segment zijn meerdere aanbieders, dus googelen en vergelijken loont.

Mobieltje

Een ondernemer kan natuurlijk niet zonder mobieltje. Een beetje smartphone kost nieuw zo’n 400 tot 500 euro. Wie voor een gebruikt exemplaar kiest, bespaart algauw de helft van de aanschafkosten. Hoewel scherp inkopen op de tweedehands markt begint bij een overwogen merkkeuze.

Gebruikte iPhones zijn bijna net zo duur als nieuwe. Leapp biedt bijvoorbeeld een iPhone 4 met 16 GB geheugen aan voor 439 euro. Op zich geen slechte deal, want toch zeker 170 euro goedkoper dan in de winkel. Maar wie niet zo gehecht is aan een merk en het niet erg vindt om een ouder model aan te schaffen, koopt voor minder dan 100 euro via de website van Mobieltjesenzo.nl een prima HTC of Samsung. En zoeken op Marktplaats kan natuurlijk ook.

Leaseauto

Voor een tweedehands lease auto kan een startende ondernemer terecht bij Lease Trader. Op de website bieden bedrijven en leasemaatschappijen auto’s aan waarvan het contract nog zo’n twee of drie jaar loopt. Belangrijkste voordeel van een tweedehands leaseauto is dat de looptijd van het contract relatief kort is. Daarnaast ligt de prijs zo’n 30 procent lager dan bij een ‘nieuwe’ leaseauto.

Als een bedrijf failliet gaat moeten leasemaatschappijen vaak forse verliezen incasseren omdat de contracten op de auto’s dan vroegtijdig worden opgezegd. Bovendien kan de afkoopsom over het algemeen niet op het failliete bedrijf worden verhaald. Om de schade te beperken bieden de maatschappijen de auto’s daarom tegen gereduceerd tarief aan op Lease Trader.

Bedrijven die op Lease Trader auto’s aanbieden vervangen een vertrokken medewerker niet of hebben na een reorganisatie enkele leaseauto’s over. In zo’n geval kan er scherp worden onderhandeld over het overnemen van het leasecontract.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl